Träningsmotivation

Målsättning och motivation till träning

Du vet med all säkerhet vilka fördelar det finns med att vara fysiskt aktiv och att träna. Ändå kan det kännas motigt att ta sig iväg till gymmet. Benen känns aldrig så tunga som de första kilometerna i löpspåret. Eller hur? Hur gör man då för att hitta motivation till träning?

Så motiverar du dig att träna

Motivation handlar om drivkraft. Din drivkraft att komma igång, din drivkraft att hålla i och att slutföra något. Motivation handlar också om de tankar du har när du genomför en aktivitet och hur du känner dig under själva genomförandet.

Människan är i grunden inställd på att maximera njutning och att minimera smärta och din motivation påverkas såklart av flera faktorer, så väl inre som yttre faktorer.

Det är viktigt med en hållbar målbild. Varför tränar du? Är det för att du vill ha en god hälsa och må bra? Eller handlar det om att komma i form inför någon tävling? Hitta din målbild och se den framför dig.

Det är också viktigt att hitta nycklar till att stärka motivationen här och nu. Här kommer några knep som du kan testa:

  • Hitta din grej. Detta är A och O. Gör något som roar dig. Tycker du inte om att springa, så ska du inte springa. Det finns andra aeroba träningsformer. Gillar du dans, ja, då är det dans som är din grej.
  • Gör det enkelt för dig själv genom att hitta en träningsform som inte kräver en massa resurser. Du har förmodligen inte obegränsat med tid och pengar. Krångla inte till det. Träning ska vara enkelt, annars blir det inte av. Kanske handlar det om att ta en 30 minuters promenad varje dag eller att göra 10 squats? Kanske kan du ladda hem en träningsapp som föreslår ett tufft styrkeprogram några gånger i veckan. Eller varför inte införskaffa ett multifunktionellt träningsband som du kan använda i hemmet?
  • Gör träningen till en vana. Det sägs att det tar tre veckor att sätta en ny vana. Vänj dig själv vid träning som en ny rutin. När du kommer till den punkt att du saknar din träning om du inte genomförd den, då har du satt en ny rutin. För en del tar det längre tid än tre veckor, så ge inte upp i förväg.
  • Ge dig själv en morot. För många kan det fungera att muta sig själv med en belöning efter träningspasset under de första veckorna, innan träningen blivit till en rutin. Därefter lär du knappast behöva muta dig själv varje pass. En lämplig morot kan vara att få ta ett varmt bad efter träningspasset eller att få dricka en riktigt god återuppbyggande smoothie.
Träningsmotivation

Fördelar med träning

En hållbar målsättning är viktigt när det kommer till träning. På kort sikt kan det handla om att komma i form. Men det är sällan hållbart att enbart se saker kortsiktigt. På lång sikt kommer din träning att ge en massa fördelar. Är du medveten om dessa kommer du att få lättare att motivera dig.

Motion och träning stärker din hjärna. Du blir både mer stresstålig, intelligent och kreativ om du tränar regelbundet. Det räcker med ca 30 minuters promenad om dagen för att få dessa effekter. Så om du vill ha en frisk hjärna, satsa på fysisk aktivitet före sudoku. Hjärnan är faktiskt det organ i kroppen som påverkas allra mest av fysisk aktivitet.

Du får en starkare kropp. Vem vill inte ha en frisk kropp? Inte för en endaste individ är det omöjligt att få en starkare kropp. Med en starkare kropp orkar du mer. Du kan om du ger dig hän. Du behöver inte elitsatsa för det. Anpassa istället träningen efter ditt liv och låt träningen vara en del av det liv som du vill leva. Då kommer du att få en starkare kropp på köpet och på sikt undvika skador och diverse krämpor.

Du får ett starkare hjärta. Det är inte bara skelettmusklerna, det vill säga de muskler som du kan se och känna, som blir starkare av träning. Även hjärtat är en muskel som blir större och starkare när du motionerar. Med ett starkt hjärta orkar du mer i vardagen, du presterar bättre både på jobbet och i privatlivet. Dessutom minskar du risken för att drabbas av hjärt-och kärlsjukdomar, en av de vanligaste dödsorsakerna i västvärlden idag. Vi ska också nämna det ökade välbefinnande som du kommer att känna när du tränar. Detta kommer av att kroppen börjar utsöndra endorfiner, kroppens lyckohormon, vid fysisk aktivitet. För att kroppen ska börja utsöndra endorfiner krävs intensiv fysisk träning. Oftast kommer den sköna känslan vid nedvarvningen, efter träningspasset. Endorfinerna har morfinliknande effekt. När endorfinerna binder till sina receptorer i hjärnan förändras också nivåerna av signalsubstanserna dopamin och noradrenalin. Detta ger en känsla av lycka och styrka.