TRX Band

Ett TRX band är en variant av träningsband. TRX (Total-Body Resistance Exercise) är ett eget varumärkesskyddat namn och kan ibland sägas vara träningsbandens ”urmoder”.

TRX Band – Historia och fakta

TRX Band med grundaren

TRX bandet grundades av amerikanen Randy Hetrick. Efter att han tagit examen på University of Southern California (USC) anslöt han sig till det stentuffa specialförbandet NAVY SEAL i den amerikanska flottan. Totalt tjänstgjorde Hetrick 14 år i NAVY SEAL’s och i slutet var han ”Squadron Commander”.

Som en NAVY SEAL soldat/officerare reste han runt mycket i världen. Under långa perioder var han inaktiv från tjänst och behövde således träna för att upprätthålla den goda fysik som krävs i ett specialförband. Ofta reste han och hans förband med flyg, båt och bodde i små trånga utrymmen. Avsaknaden av ett gym eller liknande gjorde att de fick förlita sig till klassisk kroppssviktsträning såsom till exempel armhävningar, chins och situps.

Randy Hetrick kände att detta inte var tillräckligt och ville ha en mer varierad och intensiv träningsform som ändå inte krävde något utrymme eller svårförflyttade redskap. (Som kommandosoldat fungerar det inte att ha med sig en skivstång och vikter i ryggsäcken…). Hetrick började då experimentera och fila på en sorts första version av TRX band. Detta var 1997 och denna föregångare till TRX bandet bestod av ett jujutsu bälte och fallskärmsväv.

2001 avslutar Hetrick sin karriär hos NAVY SEAL’s och börjar på Stanford University där han tar en MBA. Han fortsätter även att utveckla den första versionen av träningsbandet. Intresset bland atleter och träningsintresserade ökar allt mer och 2004 lanserar han den första produkten från företaget kallad Travelfit, Inc. eller Travel X. TRX bandet får allt större genomslagskraft och redan 2009 finns det på gymlokaler i över 60 länder med över en miljon användare.

Var kan man köpa ett TRX Band?

Dessa band finns i en del olika varianter med flera olika tillbehör. Det smidigaste är att köpa genom svenska återförsäljare såsom Gymgrossisten och Träningspartner, istället för att köpa från den officiella amerikanska sidan.

Klicka här för att se hela utbudet av TRX produkter hos Gymgrossisten!

Klicka här för att se hela utbudet av TRX produkter hos Träningspartner!

(Vill du komma undan mycket billigare kan vi tipsa om vårt val som bästa träningsband Thunder Fitness Suspension Trainer PRO, läs mer och köp det här!)

Olika produkter du kan köpa är följande:

Klassiskt träningsband
TRX’s Home Suspension Training
  • TRX Home Suspension Training – Standardprodukten som räcker till för de allra flesta.
  • TRX Pro Suspension Training Kit – Ett ”proffsalternativ” med ytterligare tillbehör.
  • X-mount – Ett fäste för vägg eller tak
  • TRX Fit – En billigare och enklare variant.
  • TRX FORCE Kit Tactical 2.0 – En upphottad variant som även kostar lite mer.
  • TRX Rack – En komplett ställning till ditt TRX Band för att få ut det mesta av träningen.

Sammanfattning

Ett TRX Band är ett eget märke inom kategorin träningsband. Funktionen är densamma som för ett vanligt träningsband, nämligen att utföra övningar med hjälp av sin egen kroppsvikt. Det blir då övningar med en så kallad instabil träning vilket förbättrar stabilitet, balans och även styrka i hela kroppen.

Nackdelen med dessa band är att de är dyrare än vanliga träningsband, trots att funktionerna är snarlika. Klicka här för att se vår topplista med övriga billigare träningsband.

Fördelen är istället att de håller en erkänt hög kvalité samt att de har många tillbehör vilket möjliggör ännu mer varierad träning. Man kan säga att det är ett proffs-träningsband för den som inte är begränsad av priset.